Flanders Fields' herdenkingstuin

De Eerste Wereldoorlog, ook wel De Groote Oorlog genoemd, was het eerste internationale conflict op wereldschaal. Miljoenen soldaten en burgers uit niet minder dan 50 landen lieten het leven in ‘Flanders Fields’. De Vlaamse overheid wenst de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog blijvend te herdenken, zeker in de periode 2014-2018, honderd jaar na de feiten.

Eén van de herdenkingsprojecten is de aanleg van een herdenkingstuin in Londen. De tuin is een geschenk van de Vlamingen aan het Britse volk en is niet alleen een unieke gelegenheid om de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, maar ook om het Britse volk te bedanken voor hun offers bij de bevrijding van ons land.

De Flanders Fields Memorial Garden is gelegen aan de Wellington Barracks naast de Guards Chapel en werd op 6 november plechtig geopend door leden van de Britse en Belgische koninklijke families en Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

De Flanders Fields Memorial Garden bracht niet alleen militairen en overheden van beide landen samen, de tuin bood ook een unieke kans om Britse en Belgische scholen rond dit project te laten samenwerken. In september 2013 werd ‘heilige grond’ uit de militaire begraafplaatsen en slagvelden door de schoolkinderen opgegraven en in zandzakjes bewaard. Het zand uit deze zandzakjes werd in de herdenkingstuin opgenomen.